Thursday, February 16, 2012

Tidak Ada Hidup tanpa Dugaan

Tidak ada hidup tanpa dugaan ! Hidup itu memang penuh dugaan , baik dugaan dalam bentuk kesenangan mahupun kesusahan, suka mahupun duka, kenikmatan mahupun ketidaknikmatan. Persoalannya bukanlah pada dugaan itu. Persoalannya bukanlah pada sesuatu yang kita anggap masalah itu. Persoalannya bukan apa yang menimpa kita. 

Tetapi sesungguhnya adalah bagaimana kita menghadapi dugaan itu, memandangnya, memaknainya, menyikapinya.

Tiada ubat yang lebih baik ketika menghadapi dugaan selain daripada sabar dan ikhtiar. Tidak perlu mencaci keadaan, atau menyesali keadaan secara berlebihan, atau stress, atau menyumpahi keadaan. Lari dari dugaan, atau berusaha mencaci keadaan, tidak menerima kenyataan bukanlah penyelesaian, tetapi hanya akan menambah masalah baru.

Kembalikanlah semua yang telah terjadi kepada Allah. Sikap yang terbaik adalah mengambil hikmahnya, pelajaran berharga buat menghadapi hari esok. Lalu, lanjutkan dengan ikhtiar, mengusahakan yang lebih baik ke depannya.

Tiada hidup yang tanpa dugaan ! Dalam konteks agama, dugaan itu adalahSunnatullah. Dengan dugaan, akan diketahui siapa orang yang beriman dan siapa orang yang tidak beriman. Bagaimana kita menghadapi dugaan, itulah yang akan menentukan nilai kita di hadapan Allah (sekali lagi nilai di hadapan Allah, bukan di hadapan manusia).

Akhirnya, alangkah lebih baik jika kita mendekatkan diri kepada Allah. Misalnya dengan meningkatkan kekhusyukan solat kita, doa kita, muhasabah kita, renungan kita.

Mintalah ampun kepada Allah. Mintalah petunjuk kepada Allah. Kalau bersungguh – sungguh dilakukan, insyaAllah, Dia akan memberi petunjuk kepada kita.

Akhir kata, Allah juga tidak mahu umat-Nya menganiayai antara sesama umat Islam. Allah Maha Besar dan juga Allah Maha Berkuasa.

** Kesimpulannya : kedugaan adalah hak milik setiap insan (poyo jer ayat).

Takbir !!

Allah Hu Akbar

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

 

Designed By Blogs Gone Wild!