1 ekor ayam (potong
6 sentimeter halia
3 batang serai
3 labu bawang besar
2 helai daun kunyit
Ambil santan dari 1 biji kelapa
Sedikit garam dan gula
12 biji buah keras
6 ulas bawang putih
2 sm kunyit hidup
6 helai daun limau purut
Cara Penyediaan:
1. Ayam yang sudah dipotong 8, dibersihkan. Kemudian masukkan dalam periuk bersama santan dan bahan yang telah digiling lumat.
2. Daun kunyit dikoyak-koyakkan, diramas dan seterusnya dimasukkan ke dalam periuk ayam.
3. Masak dengan api yang sederhana sambil dikacau kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Setelah mendidih, angkat dan sendukkan kuah yang jernih disebelah atas dan ketepikan.
5. Keluarkan ayam dari kuah yang pekat di sebelah bawah dan panggang ayam sambil di sapu air yang jernih pada ayam.
6. Biarkan hingga ayam masak dan hidangkan bersama kuah yang pekat.
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment