Monday, December 26, 2011

Laksa Sarawak

Pening -pening. hari-hari Y kene pk nak masak apa.Dalam dok ngemas-ngemas tu.....Y terjumpa la pes Laksa Sarawak 3 peket.Hubby beli masa pegi kuching aritu....apa kata , kita test nak......

Bahan-bahan ( 10 orang )

400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
2 bungkus Bihun
500gram udang basah
3 ketul dada ayam
500ml santan pekat (1 tin santan cream)
8 biji telur ayam
1 kiub pati ayam maggi
2 sudu besar sos tiram
Garam, gula & msg secukup rasa

BAHAN TAMBAHAN
500gram tauge
Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
Limau kasturi @ lemon

SAMBAL BELACAN
15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
Sedikit air perahan limau@lemon
Garam & gula

Cara-cara

  1. Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
  2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
  3. Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya. 
  4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat. 
  5. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
  6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
  7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
  8. Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
  1. Ambil sedikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina ; sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
  2. Set lengkap hidangan laksa swk.

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

 

Designed By Blogs Gone Wild!