Friday, October 22, 2010

Menu dinner malam nie

Tadi aku terima call dari my brother.Emmm...dah sampai Melaka rupanya dia....Ada meeting kat KL seminggu.Tapi ari tu katanya nak balik sini on 28 Oktober....tup....tup ari nie sampai.Aduh...apa nak masak malam nie tok dinner.Maka abang aku nie kuat makan.Maklum la kat Beijing susah nak makan masakan melayu.Tu yang bila dah ada kat Kl, cepat dia balik Melaka.Nak makan masakan kampung katanya....selera tekak.Kesian abang aku tu.....

Apa nak masak yek??emm...nie masakan orang malas nak pk panjang-panjang macam aku.hihii....

Ikan bakar

1 - ekor ikan bawal
1/2 biji - limau nipis (ambil jusnya)
1/2 sb - kicap pekat
garam n gula secukup rase
daun pisang

Bahan2 utk dikisar

4 - tangkai cili merah
4 - biji buah keras
8 - ulas bwg merah
1- btg serai
1/2 sb - belacan
1- sb serbuk cili
2 - helai daun limau purut


Cara :-

- tumis bahan kisar hingga naik minyak
- masukkan jus limau n kicap
- perasakan dgn garam dan gula.angkat
- lumur pade ikan dan bungkus dengan daun pisang
- Bakar dlm oven pade suhu 170C (api grill) selama 20-30 min or sehingga ikan masak

Note : untuk pastikan ikan masak.Cucuk isinya dgn lidi.Jika tiada isi ikan melekat,tanda sudah masak

hihihi.... ok tak?? Lepas tu aku gorengkan kobis, gorengkan sambal tumis cili padi n goreng ikan kering...habis citer...

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

 

Designed By Blogs Gone Wild!